Varusteet/ruoka ja juoma

Juomapullot

juomapulloja

Juomapullojen kohdalla tulee varmistaa niiden soveltuminen hiili- / hedelmähappoja sisältäville juomille sekä isotonisille urheilujuomille. Termospullossa juoma pysyy lämpimänä / kylmänä varsin pitkään. Haittapuolena on huono tilavuus / tila ja suurehko paino. Ns. Siggipullokin eristää lämpöä, joskin huomattavasti huonommin kuin termospullo. Niihin saa irrallisia thermokoteloita, joiden avulla lämmöneristyskyky paranee. Korkki avattuna siggipulloa voi lämmittää esim. keittimen päällä. Kolmas, hyvinkin käyttökelpoinen, pullotyyppi on Camelback ja Platybus -juomareput, joille on varta vasten mitoitettu tasku joissakin reppumalleissa. Ne mahdollistavat juomisen käyttämättä käsiä, jolloin juomapullon tiputtaminen kiipeiltäessä kallio- tai jääseinämällä on melko lailla mahdotonta. Sopiva juomapullon koko on koko lailla henkilökohtainen. Siihen vaikuttaa luonnollisesti myös täyttömahdollisuudet, säätila ja fyysisen toiminan intensiteetti.

Keittimet

Vaellus- ja etenkin kiipeilykäytössä keittimelle asetetaan koko joukko varsin tiukkoja vaatimuksia. Etenkin talvella ja korkeilla vuorilla keittimen tulee olla erittäin tehokas, koska juomavesi joudutaan tavallisesti sulattamaan lumesta ja jäästä. Korkealla juomavettä vielä tarvitaan erityisen runsaasti kehon kuivumisen estämiseksi. Lisäksi pakkanen ja korkea ilmanala alentavat merkittävästi keittimen tehoa.

Parhaastakaan keittimestä ei tietenkään ole mitään iloa, jos se ei toimi. Niinpä keittimen kaikinpuolinen kestävyys, varmatoimisuus ja huoltotoimenpiteiden vähäisyys ja helppous ovat tärkeitä ominaisuuksia. Helppokäyttöisyys on myös laskettava ehdottomasti eduksi.

Koska huonoilla keleillä joudutaan usein kokkailemaan teltan absidissa, on liekin säätelymahdollisuus tärkeä ominaisuus, jotta sisällä kokatessa ei samalla polteta telttaa. Samasta syystä keittimen tulee olla mahdollisimman tukeva. Säätelymahdollisuuksilla on samalla vaikutusta siihen millaisia ruokia keittimellä voi valmistaa; mikäli liekin säätö on mallia on/off, ei hauduttamista vaativien ruokien valmistamisesta juuri kannata haaveilla. Kuten muidenkin varusteiden, myös keittimen tulee olla pienikokoinen ja kevyt. Lisäksi pottoainetta tulisi olla helposti saatavilla kohtuuhintaan. Eikä sitä saisi kulua kovin paljoa. Tankkauksen helppous ja turvallisuus kannattaa niin ikään ottaa huomioon.

Seuraavassa on esitelty tarkemmin yleisimmät kiipeilykäytössä käytettävät keitintyypit.

Bensiinikeitimet

Bensiinikeittimet ovat niin kutsuttuja painekeittimiä. Monet ns. bensiinikeittimistä ovat itse asiassa monipolttoainekeittimiä, joiden polttoaineeksi kelpaa bensiinin ohella myös esimerkiksi kerosiini ( keitinten soveltuvuus eri polttoaineilla vaihtelee malleittain ). Painekeittimen rakenteen tuomat ominaisuudet eivät ole riippuvaisia käytettävästä polttoaineesta, teho ja huoltotarve sen sijaan riippuvat merkittävästi käytettävästä polttoaineesta.

Bensiinikeittimet ovat rakenteeltaan suhteellisen monimutkaisia teknisiä laitteita, joiden tärkeimmät osat ovat:

  1. polttoainesäiliö
  2. generaattori
  3. polttoaineputki
  4. suutin
  5. poltin

Jotta keitin toimisi, generaattorin on oltava niin kuuma, että bensiini höyrystyy. Tähän tarvitaan yleensä keittimen esilämmitystä ( poikkeus Coleman ) muutoin on olemassa vaara, että keitin syttyy voimakkaasti leimahtamalla, mikä saattaa polttaa vaikkapa koko teltan. Bensiinin paineistaminen pumppaamalla parantaa keittimen tehoa ja helpottaa esilämmitystä.

MSR Expedition

X-GK Expedition.

Bensiinikeittimiä on kahta tyyppiä, integroituja ja erillisellä polttoainesäiliöllä varustettuja. Erillisella tankilla varustettu ratkaisu säästää painoa, koska erillista polttoainepulloa ei tällöin tarvita. Lisäksi täten toteutetut keittimet ovat useimmiten matalampia ja näin ollen tukevampia. Bensiinikeittimien haittapuolena on niiden teknisyys, mikä ilmenee huoltotarpeena.

Bensiinin lämpökerroin on varsin korkea. Tavallinen lyijytön auton bensiini on halpaa ja sitä on erittäin helposti saatavissa miltei missä päin maapalloa tahansa. Bensiini on kuitenkin erittäin tulenarkaa ja herkästi höyrystyvää, minkä vuoksi bensiini saattaa aiheuttaa vaaratilanteita etenkin kesähelteillä. Tavallinen ysivitonen nokeaa jonkin verran kattiloita ja se saattaa tukkia keittimen, minkä vuoksi keitintä on puhdistettava silloin tällöin.

Käyttämällä puhdistettua bensiiniä nokeaminen ja huoltotarve on vähäisempää. Puhdistetusta bensiinistä on poistettu aineita, joiden tehtävänä on suojella auton moottoria. Lisäksi sen käyttö on turvallisempaa, koska seoksesta on poistettu ainesosia, jotka leimahtavat erityisen herkästi.

Coleman

Coleman kaasukeitin.

Kaasukeittimet

Yleensä kaasukeitimet ovat bensiinimalleja helppokäyttöisempiä, vaativat erittäin harvoin minkäänlaisia huoltotoimenpiteitä ja niiden liekkiä on huomattavasti helpompi säätää. Näin kaasukeittimet soveltuvat bensakeittimiä paremmin haudutettavien ruokien valmistamiseen. Joisakin malleissa on piezo-sytytin, jolloin tulitikkuja tms. ei tarvita lainkaan ( edelyttäen tietenkin, että sytytysjärjestelmä toimii ).

Keittimissä tavallisesti käytettävän propaani-butaani -kaasuseoksen lämpökerroin on bensiiniä hieman parempi, mutta myös hinta on huomattavasti korkeapi. Syrjäisillä seuduilla liikuttaessa merkittäväksi ongelmaksi saattaa muodostua kaasun merkittävästi bensiinia hankalampi saatavuus. Kaasun ongelmana on kaasuseoksissa käytettävien propaani-, butaani- ja isobutaanikaasujen huono seostuminen. Lisäksi nämä kaasut höyrystyvät eri lämpötiloissa; merenpinnan tasolla propaanin höyrystymispiste on -42°C kun butaani höyrystyy nollassa celcius-asteessa. Jotta keitin toimisi kaasupatruuna ei siis saa kylmettyä tätä höyrystymislämpötilaa kylmemmäksi. Valitettavasti pelkkää propaania ei ole saatavissa keittimiin sopiviin patruunoihin pakattuna, niinpä ratkaisuksi jää yrittää pitää patruuna jollain tavoin lämpimänä.

Myös kaasukeittimiä on sekä integroituja että erillisellä säiliöllä varustettuja malleja. Erillisellä säiliöllä on samat edut kuin bensiinikeittimissäkin.

Spriikeittimet

Pohjoismaissa retkikeittimellä ymmärretään usein automaattisesti spriikeitin trangiaa. Spriikeittimet ovat erittäin helppokäyttöisiä ja vaativat tuskin lainkaan huoltotoimenpiteitä. Lisäksi spriikeittimien hyviä puolia ovat varmatoimisuus, pieni koko, keveys ja äänettömyys. Lisäksi ne soveltuvat hyvin teltassa käytettäväksi. Haittapuolena on tehottomuuden lisäksi suuri kulutus ja kylmällä vaikea sytytys. Myös liekin säätely on hankalaa. Polttoaineena käytettävän puhtaan alkoholin lämpöarvo on varsin heikko, mikä tekee sen huonosti talviolosuhteisiin soveltuvaksi. Lisäksi polttoaineen saatavuus Pohjoismaiden ulkopuolella on erittäin heikko.

Primus Himalaya Multifuel

Primus Himalaya Multifuel -keittimen polttoaineena
voidaan käyttää niin kaasua, bensiiniä kuin ( miltei )
mitä tahansa muutakin nestemäistä polrroainetta.

Monipolttoainekeittimet

Nimensä mukaisesti monippolttoainekeittimien polttoaineina voidaan käyttää useaa ainetta. Kuvan Primus Multifuel -keittimen polttoaineeksi kelpaa melko lailla mikä tahansa nestemäinen aine, muun muassa kaasu. Tästä on etua etenkin seikkailumatkailijalle, joka ei aina itsekään tiedä mihin maailmankolkkaan matka seuraavaksi vie. Lentokoneissa kun polttoainetta ei yleensä saa kuljettaa.

Astiat

Ruokailuastioita voidaan valmistaa useista materiaaleista; käytössä on ainakin alumiinisia, teräksisiä ja titaanisia astioita ja ruokailuvälineitä. Alumiini on kevyttä, halpaa, ruostumatonta ja se johtaa hyvin lämpöä, jolloin lämpö leviää nopeasti ja tasaisesti, mikä on toivottavaa kattiloiden ja pannujen tapauksessa. Alumiinilla on todettu oleva terveyshaittoja, joita tosin voidaan vähentää pinnoituksella, mikä osaltaan helpottaa myös puhdistusta. Teräs on alumiinia painavampaa ja kalliimpaa. Alumiina kovempana teräsastiat kestävät paremmin kolhuja kuin alumiiniset. Titaani on kevyttä, kestävää ja terveellistä. Sen käytön yleistymisen pahin este on muita materiaaleja selkeästi korkeampi hinta.

Eri polttoaineet

Polttoaineiden nimitykset eri maissa ovat joskus hyvinkin harhaanjohtavia. Seuraavasta taulukosta selviää tavallisimpien keittimissä käytettävien polttoaineiden nimitykset eri kielillä.

Polttoaineiden nimitykset
maa Image polttoaine
Image
Suomi Image lyijytön bensiini puhdistettu bensiini petroli diesel
Ruotsi Image bil bensin, blyfri ren bensin fotogen diesel
Norja Image blyfri bensin ren bensin parafin diesel
Iso-Britannia Image unleaded petrol white gas, pure bensin paraffin diesel
USA/Canada Image unleaded gas white gas kerosene diesel
Australia Image unleaded petrol shellite paraffin diesel
Saksa Image bleifreies Benzin Kocher-, Katalyt-, Rein-, Wasch-, Feuerzeugbenzin Petroleum Diesel
Sveitsi Image bleifreies Benzin Kocher-, Katalyt-, Rein-, Wasch-, Feuerzeugbenzin Petrol Diesel
Espanja Image gasolina sin plomo,
 gasolina doméstica
gasolina purificada, petróleo kerosén,
gasoil
diesel
Etelä-Amerikka Image bencina sin plomo,
 bencina doméstica
bencina blanca, petroleo keroseno,
gasoil
diesel
Portugali/Brasilia Image gasolina sem
 chumbo
benzina petróleo gasóleo
Ranska Image essence sans plomb
 domestique
essence à l`usage petrole gas oil
Italia Image benzina sensa piombo
 benzina pura
benzina trielina petrolio gasolino,
diesel

Eri polttoaineiden tehokkuus
polttoaine Image lämpöarvo
(kcal/kg)
indeksi esilämmitys
Image
Primus nestekaasu Image ~ 11 900 100 -
propaani Image ~ 12 000 101 -
butaani Image ~ 11 800 98 -
bensiini Image ~ 10 200 86 lyhyt
petroli ( lamppuöljy ) Image ~ 10 100 85 pitkä
kerosiini Image ~ 10 100 85 pitkä
diesel Image ~ 9 800 82 pitkä
hiili Image ~ 8 400 71 -
alkoholi Image ~ 6 300 53 -
kuiva puu Image ~ 4 000 34 -