Varusteet/jalkineet ja sukat

Muiden varusteiden kohdalla koon ei tarvitse aivan välttämättä olla ihan millimetrin päälle, kengissä täytyy. Pituuden ohella myös leveyden on oltava sopiva. Ehdottomasti on sovitettava molempia kenkiä ja käveltävä eikä vain seisottava paikaoillaan. Kengät kannattaa ostaa iltäpäivällä, jolloin jalat ovat suurimmillaan. Sovitettaessa kannattaa ehdottomasti käyttää niitä sukkia, mitä tulee käyttämään kenkien kanssa.

Istuvuuden ohella kengän on suojattava jalkaa iskuilta, oltava vedenpitävä, johdettava jalkahiki ulos kengästä, pohjan täytyy olla pitävä, välipohjan on vaimennettava tehokkaasti iskuja, koko kengän on tarjottava jalalle riittävä tuki ja lisäksi kengän olisi oltava mahdollisimman kevyt. Koko joukko vaatimuksia, joista monet ovat ristiriidassa toistensa kanssa.

Paino on yksi kengän tärkeistä ominaisuuksista. 100 g painon lisäys kengässä vastaa 2 kg repussa. Tästä huolimatta tukevuudesta ei missään nimessä kannata tinkiä painon kustannuksella.

Jalkahikeä kertyy päivän reppuvaelluksella jopa 200 ml, jonka on jotenkin päästävä kengästä ulos. Märät jalat palelevat ja rakkojen syntymisestä voi olla aika lailla varma. Hikoilua tapahtuu kahta kautta:

 • Jatkuva hikoilu ihon läpi noin 17 ml / 12 h kohtuullisessa rasituksessa. Tästä ei käytännössä aiheudu ongelmia.
 • Hikihuokoset kaikkialla vartalossa, jaloissa etenkin pohjassa ja jalkapöydässä

Mikään rakenne ei estä hikoilua, mutta sen voi tehdä helpommaksi sietää.

Nykyisin nahkaa ei juurikaan käsitellä perinteisin menetelmin vedenpitävyyden saavuttamiseksi, koska tällöin nahan huokoset tukkiutuvat, jolloin hengittävyys on erittäin huono. Sen sijaan nahka käsitellään lestiin pingottamisen jälkeen aineella, joka muodostaa vettä hylkivän kalvon huokosten säilyessä avoimina. Tällä tavoin käsitelty nahka kuivuu huomattavasti nopeammin kuin rasvattu tai öljytty. Kaikki Gore-Tex© -jalkineet on käsitelty tällä tavalla. Käsittely tekee nahasta mattapintaisen.

Seuraavat hyvän kengältä vaadittavat ominaisuudet pätevät useimpiin kenkätyyppeihin:

 • Mitä vähemmän saumoja sen parempi kestävyys ja vedenpitävyys.
 • Kengän läpän tulee olla pehmustettu ja siinä on hyvä olla hakanen, jonka avulla nauhoitus pitää läpän oikealla paikallaan. Läpän tulee olla kiinni varressa, jotta vesi ei pääse sisään.
 • Akillestuki ei saa painaa jännettä.
 • Nauhoituksen oltava ruostumaton ( messinki, kupari )
 • Kantakapin oltava tukeva.
 • Varvaskappi suojaa varpaita iskuilta, kestävyyden vuoksi joskus kumia
 • Kumikaulus suojaa vedeltä, iskuilta ja lialta
 • Ulkopohjan oltava pitävä ja kulutusta kestävä. Lisäksi sen on suojattava jalkaa iskuilta. Vibram ja Salomonin Contagrip ovat paljon käytettyjä ja hyviksi havaittuja pohjia. Kunnolliset kengät kestävät usein kauemmin kuin pohja. Tällöin kengät voi viedä uudelleen pohjattaviksi.

Erilaiset kenkätyypit

Nykyään on olemassa jos jonkinlaista ulkolujalkinetta, joita kaikkia saatetaan kaupata vaelluskenkinä. Seuraavassa eriteltyinä tavallisimmat tyypit:

Trekking-sandaalit

Merrell Molokai

Retkeilyyn helpohkossa maastossa ja oleiluun kesäkelillä. Lisäksi sopivat vallan erinomaisesti oleiluun leirissä sekä vesistöjen ylityksiin. Kaupunkikäytössä mukavat nahkasandaalit eivät oikein sovellu retkeilykäyttöön johtuen niiden heikosta kosteuden kestävyydestä. nahka on lisäksi märkänä liukas, joten kumisandaalit tarjoavat märkänä jalalle huomattavasti enemmän tukea.

Hiking-kengät

Salomon Explorer Mid

Usein matalat ja kevyehköt, kevyisiin retkiin ja normaalikäyttöön soveltuvat jalkineet.

Nykyisin ovat yleistyneet monenlaiset x-hiking ja seikkailukilpailuihin suunnitellut kenkämallit, jotka ovat jonkinlainen suunnistuskengän, vaelluskengän ja lenkkitossun sekasikiö. Ne soveltuvat varsin hyvin myös lähestymismarssilla käytettäviksi varsinaisia vaelluskenkiä pienemmän kokonsa ja painonsa vuoksi.

Vaelluskengät

Meindl Island

Vaelluskenkiän voi pitää ulkoilujalkineiden tuhattaitureina, ne soveltuu lähes käyttöön kuin käyttöön. Varsinaisen ulkoilukäytön ohella ne sopivat erinomaisesti kaupunkiin aina syksyn loskakeleistä hyisiin talvipakkasiin. Ja voi niillä toki vaeltaakin.

Lisätietoavaelluskengistä.

Vuoristokengät

Koflach Arctis Expe

Vuoristokengät ( tai ylävuorikengät ) ovat vaelluskenkiä huomattavasti tukevampia ja raskaampia ja niihin on mahdollista kiinnittää pikakiinnitteiset jääraudat. Materiaalina käytetään paksua nahkaa tai muovista ulkokenkää, jonka sisässä on irrallinen sisäkenkä.

Lisätietoavuoristokengistä.

Kenkien hoito

Kenkien hoito kannattaa aloittaa jo ennen ensimmäistä käyttökertaa. On ehdottoman järkevää noudattaa valmistajan hoitokehotusta ja käyttää valmistajan suosittelemia aineita. Kenkiä kannattaa yrittää mahdollisuuksien mukaan kuivata myös reissussa, ei kuitenkaan tulen lähellä, koska tällöin nahka haurastuu ja muovikengät voivat sulaa. Nauhoituksen metallisosat kannattaa aina silloin tällöin rasvata.

Säärystimet

Vedenpitävistä kengistä ei ole juuri mitään apua jos vesi pääsee kenkään yläkautta. Veden pääsemisen estämiseksi käytetään säärystimiä. Ne suojaavat myös lahkeensuita jäärautojen piikeiltä ja muilta teräviltä esineiltä. Niitä on olemassa sekä lämpöä eristäviä että eristämättömiä malleja. Lämpöäeristävät mallit peittävät usein koko kengät, kun taas tavalliset säärystimet peittävät ainoastaan kengän yläosan. Koko kengän peittävien mallien yhteydessä on syytä tarkistaa jäärautojen sopivuus säärystimien kanssa. Materiaaleina toimivat pääasiassa Cordura ja nailon, joissakin malleissa on Gore-Tex© tai jokin muu vastaava kalvo vedenpitävyyden parantamiseksi. Kiinnitystapoja on pääasiassa kaksi: tarra ja vetoketju. Mikäli käytetään tarraa on varmistuksena hyvä olla nepparit. Kengän alla voi kulkea joko teräsvaijeri tai kumihihna. Kumihihnoilla on taipumus kulua poikki, koska kivelle astumista ei voi välttää. Säärystimissä tulee olla hakanen, jolla ne saa kiinnitettyä kunnolla kiinni kengän nauhoihin, jolloin ne pysyvät tukevasti paikallaan.

Sukat

Sukat ovat yksi tärkeimmistä vaellus- ja vuoristokiipeilyvarusteista. Huonosti istuvat sukat hiertävät ja aiheuttavat rakkoja, jolloin matkanteko ennen pitkää vääjäämättä pysähtyy.

Parhaissa vaellussukissa käytetään tekokuitua ihoa vasten johtamaan jalkahikeä eteenpäin ja luonnonkuitua tai akryyliä kosteusvarastona ulkopuolella. Sukan tulee olla kohtuullisen paksu ainakin pohjasta, varpaista ja kantapäästä.

Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää ohutta liner sukkaa ja sen päällä paksumpaa varsinaista sukkaa. Näin menetellään etenkin talvella.

Useampipäiväisillä taipaleilla kengät kastuvat kuitenkin jossain vaiheessa, jolloin palelu voi koitua ongelmaksi. Lisäksi märät jalat lisäävät huomattavasti rakkojen ja hiertymien riskiä. Etenkin nahkakenkien tapauksessa kuivuminen kestää kuitenkin useita päiviä, eli kenkiä ei matkan aikana saa kuivaksi. Tällöin ratkaisu on esim. suunnistajien kylmissä olosuhteissa käyttämä neopreenisukka, jota voi käyttää joko suoraan ihoa vasten tai sen alle voi pukea ohuen alussukan. Tällöin kosteus ei pääse jalkaan. Hätätilassa sukkien päälle puetut muovikassit toimivat korvikkeina, mutta tällöin saumat ja kurtut voivat aiheuttaa omat ongelmansa.

Hengittävämpi vaihtoehto on Gore-Tex© -sukka, joka ei kuitenkaan ole yhtä tiivis, joten lämpimyys ei ole samaa luokkaa.

Vaelluskengät

Vaelluskengät ovat ulkoilujalkineiden todellisia monitaitureita. Ne kelpaavat niin kaupunkikäyttöön huonolla kelillä kuin jo kohtuullisen vaativaat vuoristovaellukseen, jopa vuoristokiipeilyyn. Aivan pistämättömät ne ovat myöskin talvikenkinä; lämpöä piisaa yleensä riittämiin ja pohja on pitävä. Kunnolliset vaelluskengät korvaavat siis kumisaappaat ja talvikengät. Ja voihan niillä toki vaeltaakin. Malleja on hyvinkin erilaisia, keveyistä ja matalista korkeisiin ja järeisiin. Vaelluskenkiä, niin kuin muitakin retkeiluvarusteita, testataan ahkerasti eri lehtien toimesta. testituloksiin ei kuitenkaan kannata sokeasti luottaa, kengän ehdottomasti tärkein ominaisuus on istuvuus. Nykyisiä vaelluskenkiä ei juurikaan tarvitse "ajaa sisään", kengän tulee istua hyvin jo liikkeessä.

Meindl Island Pro

Nahka

Perinteinen Nahka on vahvaa ja jäykkä ja se eristää hyvin lämpöä. Haittapuolina on hidas kuivuminen. Lisäksi nahka on painavaa ja hyvälaatuinen nahka kallista. Kunnollisten vaelluskenkien nahka on paksua ( noin 3 milliä tai enemmän ). Nahan sileä puoli voi olla joko ulos- tai sisäänpäin. Mikäli se on ulospäin kenkä näyttää kiiltävältä. Tämän ratkaisun huonona puolena on hyvin vettäpitävän pintanahan altistuminen naarmuille ja kolhuille. Niinpä useissa rankkaan käyttöön tarkoitetuissa malleissa nahka onkin käännetty toisin päin ( nk. rough out tai reversed )

Keinokuidut

Gore-Tex©

Välipohja

Iskunvaimennus vs. tukevuus. Usein polyuretaania ( PU ), mahdollisesti ilmatyynyjä tehostamassa vaimennusta ( lähinnä hyötyä kevyissä hiking-kengissä ) ja/tai vahvikkeita ( metalli, hiilikuitu jne - kovaan käyttöön tarkoitetuissa järeimmissä vaelluskengissä  ). Kova välipohja rasittaa enemmän niveliä mutta tarjoaa vastineeksi paremman tuntuman maastoon.

Pohjallinen

Pohjallisen tulee olla vaihdettava - jo hajunkin vuoksi. Lisäksi irrotettava pohjallinen nopeuttaa kuivumista ja mahdollistavat omien pohjallisten käytön, mikä saattaa parantaa istuvuutta tai olla tarpeen vammojen välttämiseksi. Useissa pohjallisissa on reikiä hengittävyyden parantamiseksi. Lisäksi jotkut valmistajat rakentavat pohjallisiin kennoja, joilla tehostetaan iskunvaimennusta.

Vuori joko nahkaa tai tekokuitua

Gore / Sympatex kengissä useimmiten keinokuituvuori ( Cambrelle ) - kuivuu nopeasti. Nahkavuori on jalkaan mukavan luonnollisen tuntuinen ( kuivana ), mutta vastapainoksi se kuivuu tuskastuttavan hitaasti.

Tukevimmat vaelluskengät ( raskaat nahkamallit ) kelpaavat jo kohtuullisen vaativaankin vuorikiipeilyyn tarpeen vaatiessa jääraudoilla varustettuna. Vaelluskengissä ei juuri koskaan ole kiinnitysmahdollisuutta automaattikiinnitteisille jääraudoille, joten tällöin on käytettävä remmikiinnitteisiä malleja. Joissain vaelluskengissä kinnikkeet kuitenkin on. Niiden käyttö saattaa kuitenkin olla vaarallista, mikäli pohja ei ole tarpeeksi jäykkä, koska tällöin rauta saattaa kengät jouston seurauksena irrota.

Vuoristokengät

Koflach Arctis Expe

Vuoristokengät ( tai ylävuorikengät ) on tarkoitettu käytettäviksi vaativassa vuori- tai jääkiipeilyssä. Normaaleiden perusvaatimusten ( vedenpitävyys, hengittävyys, mukavuus ) vuoristokengiltä vaaditaan ennen kaikkea suurta tukevuutta ja pitoa kiipeiltäessä kallioilla ja kivikoissa. Lisäksi tarvitaan hyvää suojaa iskuja ja kylmyyttä vastaan, sekä luonnollisesti kiinnitysmahdollisuus jääraudoille. Vaelluskengistä poiketen järeämmät vuoristokengät täytyy yleensä "ajaa sisään" ennen kuin ne istuvat jalkaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tämän vuoksi ensimmäsiten reissujen ei tulisi olla kovin pitkiä ja välineet rakkojen hoitamiseksi on hyvä pitää mukana.

Vuoristokengät eroavat tavallisista vaelluskengistä lähinnä seuraavien ominaisuuksien osalta:

 • Nahka on paksumpaa kuin vaelluskengissä ja corduraa ei juurikaan käytetä. Sen sijaan kevlar vahvikkeita on joissakin malleissa. Nhakakenkien ohella on olemassa kokomuovisia kenkiä, jotka muistuttavat paljolti laskettelumonoja. Niissä on suojaava muovikuori ja lämmin, irrotettava sisäkenkä, joita saattaa olla saatavilla eri paksuisina eri käyttötilanteita varten.
 • Usein vuorikin on nahkaa.
 • Pohjat ovat erittäin kovat ja jäykät, jotta jääraudoille on tukeva kiinnitysalusta.
 • Varsi on korkeampi ja jäykempi.
 • Kumia käytetään enemmän iskun kestävyyden parantamiseksi.
 • Kiinnikkeet automaattikiinnitteisille jääraudoille
 • painavammat

Saatavuus

Siinä missä vaelluskenkiä, tukevampiakin malleja, on Suomesta helpohkosti saatavissa ja valikoimaakin löytyy kohtuullisesti, voi kunnollisten ylävuorikenkien hankkiminen osoittautua peräti ongelmalliseksi. Montaa mallia ei saa millään muulla keinolla kuin tilaamalla itse ulkomailta sovittamatta, ja nekin jotka saa eivät yleensä kuulu kauppojen normaalivalikoimaan, ts. malleja ei pääse kokeilemaan vertailemalla keskenään ja toimitusaika voi olla pitkä. Tästä syystä ylävuorikenkien hankkiminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen tarvetta.

Erityyppisiä vuoristokenkiä

Vuoristokäyttöön tarkoitetut kengät eroavat toisistaan varsin radikaalistikin, vaikka aiottu käyttötarkoitus olisi aivan samakin. Tämä johtuu vuoristokengälle asetettavista vaatimuksista, jotka ovat usein vahvasti ristiriitaisia. Seuraavasaa on lyhyesti esitelty markkinoilla olevat vuoristokenkätyypit. Käytetyillä materiaaleilla ja rakenteilla on yllättävän vähän vaikutusta kengän painoon, muihin ominaisuuksin sitten sitäkin enemmän.

Muovikengät

Scarpa Vega / Inferno

Muovikengät muistuttavat rakenteeltaan ja ulkonäöltäänkin hieman laskettelumonoa. Niissä on tukeva muovista valmistettu ulkokuori, joka tukee ja suojaa jalkaa iskuilta sekä kylmyydeltä, vedeltä ja lumelta. Irrallisen sisäkengän materiaali vaihtelee valmistajasta ja käyttötarkoituksesta riippuen. Useilla valmistajilla on ohjelmassaan monenlaisia sisäkenkävaihtoehtoja samoihin kuoriin, jolloin sama kenkä soveltuu hyvin jääputouksilla kiipeilyyn kevätkelillä kuin vaativaan retkikuntakiipeilyyn Himalajan hirmupakkasissakin. Tästä on etuna tietenkin myös mahdollisuus korvata rikkoutunut sisäkenkä uusilla. Samoin sisäkengän irrotettavuus mahdollistaa niiden nopeamman kuivattamisen mikäli ne ovat päässeet kastumaan ja lisäksi sisäkenkiä voi käyttää sellaisenaan teltassa tai mökissä.

Nahkakengät

La Sportiva Nepal Top

Perinteiset muovikengätkin ovat edelleen vahvoilla järeissä vuoristokäyttöön tarkoitetuissa kengissä. Tosin useimmissa nahkakengissäkin on käytetty muovia tai kumia suojaamaan nahkaa kivien yms. aiheuttamilta kolhuilta, jotka muutoin voisivat pilata nahkakengät nopeasti. Nahkakengät ovat hieman taipuisammat kuin muovikengät, vaikka käyttämällä pohjassa ja varressa vahvikkeita myös nahkakengistä on mahdollista tehdä aivan jäykät. Useimmiten nahkakengät ovat aavistuksen muovikenkiä kevyempiä sekä ulkomitoiltaan pienempiä, minkä vuoksi ne ovat etenkin mixed-reittejä kiipeävien suosiossa.

Muut

Salomon Super Mountain 9 Guide

Tähän ryhmään on sijoitettu muut kuin kaksikerroksiset muovikengät tai perinteiset nahkakengät. Esimerkiksi kuvan Salomon Super Mountain 9 Guide kuuluu tähän ryhmään, koska sen alaosan muodostaa muovinen monokokkirunko, jonka tarkoituksena on antaa kengälle muovikenkään verrattavissa oleva tukevuus. Muilta osin on kuitenkin kyseessä nahkakenkä. Samoin Garmontin malli Fusion, joka muovikenkien tapaan koostuu erillisistä sisä- ja muovikengistä, voidaan lukea tähän ryhmään. Siinä ulkokenkä on muovin asemesta valmistettu kevlarilla vahvistetusta cordurasta.

Muovi vs. nahka

Muovin ja nahan hyvistä ja huonoista puolista on taitettu peistä muovikengän keksimisestä saakka. Muovikengät ovat yleensä nahkakenkiä lämpimämmät. Lisäksi sisäkenkää voi käyttää teltassa. Joihinkin malleihin sisäkenkiä on useita paksuuksia. Lisäksi kulunut sisäkenkä voidaan luonnollisesti uusia. Vastaavasti nahkakenkiä pidetään muovikenkiä mukavampina. Muovikenkien viime aikainen kehitys on kuitenkin kaventanut eroa. Modernit muovikengät tehdään vaihtelenvan kovuisesta muovista, jolloin kengän yläosa on taipuisampaa ainetta mukavuuden parantamiseksi. Ennen vanhaan muovikenkien muovi kovettui pakkasessa niin, ettei kenkiä saanut pakkasessa jalkaan tai jalasta pois. Nykyiset materiaalit ovat tältä osin ongelmattomia.

Mikäli reittiin kuuluu runsaasti vaellusta poluilla tai helpohkossa maastossa on nahkakenkä yleensä muovikenkää parempi vaihtoehto, etenkin kesäkelillä paremman hengittävyytensä vuoksi, koska vuoren alaosissa voi olla hyvinkin lämmintä. Toisaalta taas nahkakengät ovat muovikenkiä alttiimmat naarmuille ja kolhuille, etenkin jos niissä ei ole korkeaa ja paksua kumireunusta, joka toisaalta heikentää merkittävästi hengittävyyttä. Muovikenkiin tulleet naarmut voi usein korjata, mutta nahkakenkien korjaaminen voi olla mahdotonta.

Tekniset reitit

Useimmat pitävät nahkakenkiä muovikenkiä parempina teknisessä mixed-kiipeilyssä mm. nahkakenkien pienemmän koon vuoksi. Lisäksi nahan ( yleensä ) parempi taipuisuus tarjoaa nilkalle enemmän liikevapautta. Tämä tulee esiin esimerkiksi käveltäessä jääraudoilla; nk. ranskalainen tekniikka ( koko jalkapohjalla astuminen, käytetään noin 50o jyrkkyyteen saakka ) on muovikengillä yleensä selvästi hankalampaa kuin nahkakengillä.

Vuorikiipeily

Pitkillä reissuilla merkittäväksi seikaksi nousee muovikenkien nahkakenkiä parempi kosteuden sieto, useamman päivän lumessa tarpomisessa kengät väistämättä kastuvat. Tällöin nahkakenkien kuivaaminen voi muodostua erittäin ongelmalliseksi tai jopa täysin mahdottomaksi. Kosteat kengät eivät tietenkään ole likimainkaan yhtä lämpimät kuin kuivat, jolloin paleltumien riski kasvaa. Muovikenkien sisäkengät kuivuvat huomattavasti nahkakenkiä nopeammin ja ne voi ottaa vaikkapa yöksi makuupussiin kuivumaan tarvitsematta pelätä potkivansa pussia rikki.

Molempi parempi?

Pidemmillä reissuilla, joihin kuuluu pitkähkö lähestymismarssi lämpimässä ilmastossa ja vastaavasti lunta ja jäätä, ei useinkaan pärjätä yksillä kengillä. Tällaisiin tilanteisiin on helppo törmätä vaikkapa Nepalissa tai Etelä-Amerikassa, mutta kyllä niitä Euroopastakin löytyy. Monissa Alppien kiipeilypaikoilla, voi kuitenkin kaksien kenkien tuomalta lisäpainolta välttyä yksinkertaisesti tekemällä lähestymismarssin jollakin muulla kulkuvälineellä kuin apostolinkyydillä, usein varsin korkealle pääsee autolla tai köysiradalla, jolloin lähestymismarssilla käytettävien kenkien tarve vähenee. Mikäli useammat kengät tarvitaan, hyvä ratkaisu saattaisi olla kevyehköt ja matalahkot hiking-kengät ja järeät muovikengät, jolloin helpommat osuudet voisi taivaltaa kevyissä ja vähemmän hiostavissa hiking-kengissä ja tarpeen tulleen vaihtaa tukeviin ylävuorikenkiin. Mikäli lähestymismarssin aikana kuitenkin vaelletaan suhteellisen vaativassa maastossa tai kannettavana on erittäin raskas lasti, saattaa olla viisainta ottaa mukaan ihan oikeat tukevat vaelluskengät.

Hinta

Hinnaltaan hyvälaatuiset ja jämäkät nahkakengät ovat useimmiten vastaavaan käyttöön tarkoitettuja muovikenkiä kalliimpia, ero voi olla jopa varsin merkittävä.