Varusteet/Gore-Tex

Gore-Tex© on paisutetusta PTFE-muovista (PolyTetraFluorEtyleenistä) valmistettava patentoitu mikrohuokoinen kalvo, jota käytetään moniin huipputekniikan sovelluksiin. Kalvossa on toista miljardia mikroskooppisen pientä huokosta jokaisella neliösentillä. Huokoset ovat 20 000 kertaa vesipisaraa pienempiä, mutta samalla 700 kertaa vesimolekyyliä suurempia. Näin vesi ei pääse tunkeutumaan kalvon läpi edes suurella paineella, mutta vesihöyry läpäisee kalvon vaivatta. Auringon säteet tai ajankuluminen eivät vaikuta Gore-Tex©-kalvoon sen ominaisuuksia heikentävästi.

Kalvo laminoidaan kulloiseenkin käyttöön soveltuvan kankaaseen.

Gore-Tex©-kalvo laminoidaan vaatteeseen. Kuorivaatteissa käytetään joko kaksi tai kolmikerroslaminointia. Näistä kolmikerroslaminointi on hieman kevyempi ja kestävämpi, koska tällöin ei erillistä vuorikangasta tarvita lainkaan.

3-kerroslaminaatti 2-kerroslaminaatti
Gore-Tex 3-layer Gore-Tex 2-layer

Gore-Tex©-kalvo voidaan kiinnittää vaatteeseen myös nk. Z-liner kankaan avulla. Tällöin kalvo laminoidaan ohueen tekstiiliin, joka on sijoitetu vapaasti ulkokankaan ja vuoren väliin. Myös kalvon laminoiminen vuoreen on mahdollista. Gore seamtape

Saumat teipataan täydellisen vedenpitävyyden takaamiseksi.

Gore-Tex©-käsineissä kalvo on laminoitu erillisen saumattomaan välivuoreen, ulkomateriaalin ja vuoren väliin.

Gore-Tex© For Extreme Wet Weather Kaikki "For Extreme Wet Weather" tunnukseen oikeutetut vaatteet on suunniteltu jokaista yksityiskohtaa myöten pitämään vesi vaatteen ulkopuolella. Erityisen tärkeitä yksityiskohtia ovat:

  • Erityinen sulkusysteemi teipattuine saumoineen ja vetoketjuja peittävine suojalistoineen
  • Viimeisimmät vesitiiviit komponentit
  • Päällyskankaat on suunniteltu kulloisenkin tuotteen suunniteltua käyttöä silmälläpitäen.

Hoito-ohjeita

Gore-Tex©-vaattet ovat yleensä konepesun kestäviä. Kannattaa kuitenkin aina varmistaa asia valmistajan pesuohjeesta siltä varalta, että päällykangas tai mvuori vaatii erikoiskäsittelyn.

Vaatteet

Pesu:
Pese koneessa ( 30 oC tai 40 oC. Älä käytä huuhtelu- äläkä valkaisuaineita. Tahranpoistoainetta sen sijaan voi tarvittaessa käyttää. Valmistajan pesuohjetta tulee aina noudattaa. Rumpukuivaus: Vaatteen voi kuivata kuivausrummussa tai -kaapissa alhaisessa lämpötilassa.
Silitys:
Mikäli vaatetta ylipäätään halutaan silittää, tulee käyttää alhaista lämpötilaa.
Kyllästys:
Ulkokankaan vettähylkivä pinta kuluu ajan myötä, minkä takia se tulee kyllästää aika ajoin Goren súosittelemalla kyllästysaineella.

Käsineet

Likaantuneiden käsineiden puhdistamiseksi suositeltavin keino on pesu saippualla ja haalealla vedellä. Käsineet kannattaa pukea pesun ajaksi. Kuivumisajan lyhentämiseksi veden voi puristaa kevyesti pois käsineistä, niitä ei kuitenkaan tule kiertää.

Kengät

Gore-Tex©-kalvolla varustettuja henkiä tulee hoitaa siinä missä kaikkia muitakin kenkiä. Kenkien kyllästys pitää päällymateriaalin kuivana ja parantaa sen lämmöneristyskykyä. Lika tulee pyyhkiä kostealla liinalla, jonka jäökeen voi käyttää kengäsnpuhdistusainetta tai sumutetta. Silikonisumutteita tulee kuitenkin välttää, koska ne tukkivat kengän huokoset ja heikentävät näin ratkaisevasti kengän hengittävyyttä.

Materiaalit

Gore-Tex
Gore-TexGore-Tex© kangas on kangasta, johon on laminoitu Gore-TexGore-Tex© -kalvo. Gore-TexGore-Tex© kalvo voidaan liittää kankaaseen neljällä tavalla:
  • 2 kerros
  • 3 kerros
  • LTD
  • Z-liner
Gore Windstopper©
Gore Windstopper© on tuulenpitävä kalvo, joka laminoidaan esim. villa tai fleece-vaatteisiin. Windstopper ei ole vedenpitävä, mutta sitä vastoin se hengittää erittäin hyvin.
Gore Activent©

Activent© tuotteet ovat tuulenpitäviä, erittäin hyvin hengittäviä ja vettä hylkiviä. ActiventTM-kangas on yhdistelmä mikroskooppisen pieniä reikiä sisältävää kalvoa ja polymeerejä. ActiventTM-kangas joko kaksi- tai kolmikerroslaminaatti, jokas on lopuksi käsitelty vettä hylkiväksi.

ActiventTM kankaat eivät ole täysin vedenpitäviä.

ActiventTM-vaatteet on tarkoitettu suhteellisen lyhytkestoiseen käyttöön, jossa mahdollisuus kastua sisältäpäin (hikoilu) on suurempi kuin ulkoapäin ( sade ).

Gore Dryloft©
Dryloft®-kangas on tarkoitettu lämpöä eristäviin asusteisiin ja makuupusseihin. ryloft© on kuorikangas, joka suojaa kosteudelta ja on lisäksi tuulenpitävä, mutta kuitenkin erittäin hyvin hengittävä.